• Ana sayfa
  • Biz kimiz
    • Hakkımızda
    • Rehberler
  • Etkinlikler
    • Etkinlik duyuruları
      • Etkinlik duyuruları günübirlik
      • Etkinlik duyuruları konaklamalı
    • Etkinlik Planı
    • Doğa yürüyüşleri
    • Tarihi yollar (Likya,Karia..)
      • Likya yolu
      • Karia Yolu
    • Kaçkar Dağları
    • Mavi Yolculuk, Dalış
    • Kamp
  • Anılar,Albüm
    • Doğa Yürüyüşü R.
    • Tarihi yollar Likya,Karia.. R
    • Dağcılık, kanyon, dalış…
    • Mavi Yolculuk Raporları
    • Yurtdışı Gezi Anıları
  • Faydalı Bilgiler
  • İletişim ve üyelik
    • Üyelik formu doldur
    • Soru sor
  • Likya yolu


    Lilya yolu – Işık Ülkesi

     “Her gezgin kaybetmemiştir yolunu (J.R.R. Tolkien)”
    – yolunu kaybetmeden gezmek isteyenlere..

    Kısa tarihçe : günümüzde Teke Yarımadası olarak adlandırılan, Antalya ile Fethiye körfezleri arasındaki Akdeniz’e uzanan yarımada antik coğrafyada Likya olarak adlandırılmıştır. Bölgenin güney sınırı Akdeniz ile belirlenmiş; doğu, batı ve kuzey sınırları ise tarihi süreç içinde dönemlere göre değişiklik göstermiştir. Antik yazarlara göre; Antalya’nın hemen batısından başlayıp güneybatıya doğru uzanan Beydağları, Akdağ silsilesi ve onların kuzeybatı doğrultusundaki uzantısı, Likya’nın kuzey sınırını oluşturmaktadır. Likya Roma’dan İ.Ö. 167 yılında özgürlüğünü almıştır. Bu dönemde başkent Ksanthos olmak üzere 23 şehrin “Likya Birliğini” oluşturduğu ve birlik adına para basıldığı yazıt ve sikkelerden bilinmektedir. Likya limanları doğudan batıya doğru Idyros, Phaselis, Korykos, Olympos, Posidarisus, Melanippe, Gagai, Phoinikos, Andriake, Simena, Teimussa, Aperlai, Antiphellos, Kalamaki, Phoinike, Patara, Pydnai, Arymnessos/Perdikiai, Kalabantia, Karmylessos, Telmessos, Krya, Lissa ve Lydai olarak sıralanmaktadır. Bu limanlardan gerek konumu, gerekse de siyasi ve ekonomik gücü, uluslararası ticarete ev sahipliği yapan Andriake ve Patara diğerlerinden ayrılmaktadır.
     
    Etkinliklerimiz hakkında
    Likya Yolu, Türkiye’nin ilk uzun mesafe yürüyüş rotasıdır. 20 yıldır Türkiye’de yaşayan ve bir doğasever olan  İngiliz Kate Clow 1999 yılında 535 kilometrelik bu parkuru işaretleyip haritaladı. Yılda 2000 yürüyüşçünün kat ettiği parkur, dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak kabul ediliyor. Antik kentleri, kaya mezarları, Akdeniz ağaçlarının sardığı patikaları ve berrak mavi koylarıyla tamamı orman yolu    patika olan bu parkurlar katılanları bambaşka dünyalara götürmekte . Yerinde görüp inceleyerek en keyifli rotlarını tespit ederek Likya  Yolu’nu 5 etaba ayırdık.

    Likya Yolu 1. Etap Likya Klasik : Ölüdeniz – Patara
    Likya Yolu 2. Etap Antik Likya : Patara – Kekova (Üçağız)
    Likya Yolu 3. Etap Mavi Likya : Kekova (Üçağız) – Demre
    Likya Yolu 4. Etap Yeşil Likya : Karaöz – Adrasan – Olimpos
    Likya Yolu 5. Etap Mitolojik Likya  : Olimpos – Phaselis – Tekirova

    Her sene yürünse bile yine özlenen güzellikteki Likya parkurlarını uygun etaplarda antik şehir gezileri, deniz keyfi molaları, tekne turları ve yamaç paraşütü gibi aktivitelerle tamamlayabiliyoruz. Tüm Likya etaplarında konaklamaları ahşap bungalovlarda, temiz ve mütevazı aile pansiyonlarında veya köy evlerinde yapıyoruz. Çadırlı gelmek isteyenler için çadır yeri sağlanıyor. En büyük lüksümüz kamp ateşinin etrafında oturup dalgaların sesini duyabildiğimiz yıldızlı geceler

    Likya Yolu 1. Etap : Ölüdeniz – Patara (3 gün)
     Likya Klasik

     

       Masmavi deniz, yemyeşil orman, rengarenk koylar ve sımsıcak bir ortamın tadına doyulmayan Likya Yolu etaplarından bekli de en keyiflisi artık bir klasik olan Ölüdeniz – Patara etabı. Ölüdeniz’den başlayan etap Faralya, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Alınca,  ve Ge köyünden geçerek  geçerek Patara’da son buluyor. Kimi zaman zeytinlikler ve kızılçam ormanları içinden geçen, kimi zaman kıyıları, kimi zaman da mavi koyları tepeden gören patikalar rehberimiz oluyor.

    Program
    1- Gün : Faralya’dan başlayıp 3-4 saatlik bir yürüyüşle gece konaklayacağımız Kabak Köyü’ne varıyoruz. Kabak’tan orman içi bir patikadan 15 dakikalık bir yürüyüşle Gemile Koyu’na iniliyor. İsteyenler Gemile Koyu’nun bakir kumsalı ve masmavi denizinin keyfini sürerlerken isteyenler de pansiyonun çardağına kurulup manzaranın tadını çıkarabilir. (8 km, 3 saat)
    2.Gün : Kahvaltıdan sonra hep beraber Gemile Koyu’na iniyoruz. İstersek kısa bir deniz keyfi yapıp yürüyüşün ilk yarım saatinde karşımıza çıkacak şelalede duş alabiliriz. Kızılçam ormanlarının içinden geçerek yükselen, Gemile Koyu ve etrafının müthiş bir panoramasını ayaklar altına seren bir patikayı takip ederek Alınca’ya varıyoruz. Burada içeceğimiz soğuk keçi ayranı ve Cennet koyunun manzarası yorgunluğumuzu alıyor.(12 km, 5 saat).
    3.Gün : Alınca’dan çamların arasından başlayıp meşelik ve fundalıklardan geçen patikayı izleyerek Ge Köyü’ne gidiyoruz. Aracımız bizi buradan alarak Patara’da kalacağımız şirin pansiyona götürüyor. Güzel bir akşam yemeği ve çardakta gece sohbeti ile günü bitiriyoruz.
    4.Gün : Bu gün öğleye kadar serbest saatimiz var. İsteyen 2-3 saatlik bir at gezisi ile antik yolda gezi yapabiliyor, isteyenler Patara’nın kumsalında denize girip antik kenti ziyareti yapabiliyor.15:00 gibi dönüş yoluna geçiyoruz.
    * Patara veya Letoon antik kent gezisi eklenebilir.

    Likya Yolu 2. Etap : Patara – Kekova (3 gün)
    Antik Likya

                       

    Patara – Kekova etabında zeytinlerin ve meşelerin arasında kekik kokulu patikalarda yürüyoruz. Yolumuz antik Likya’nın önemli kentlerinin kalıntılarından, kaya mezarlarından ve batık şehirlerden geçiyor. Sırasıyla Tanrı Apollo’nun kenti Apollonia, denize dönük kaya mezarlarıyla liman kenti Aperlai, kayalardan inip denizde kaybolan merdivenleriyle Kekova ve Sidyma batık şehirleri, taş lahitleriyle Phellos ve bölgenin en iyi korunmuş antik şehirleri Patara ve Xanthos’u gezeceğiz.

    Program
    1. Gün : Boğazcık Köyü’nden başlayan yürüyüş Apollonia’dan geçerek Aperlai’de sona eriyor. Aperlai’de bizi karşılayan teknemizle Kekova batık şehir turu yapıyoruz. Hava durumuna göre deniz molası verebilir veya yemeği teknede yiyebiliriz. (8 km km,3 saat) (Grubun talebine göre * Sidyma (Kaleköy) gezisi eklenebilir.
    Daha uzun yürümek isterseniz parkur Aperlai’den Üçağız’a uzatılabilir. )
    2. Gün : Kaş’ın yukarısındaki Çukurbağ’dan başlayan parkur Phellos antik kentinden geçerek patikanın asfalta dönüştüğü noktada sona eriyor. Aracımız bizi burada karşılayıp Patara’ya götürüyor. Patara’da antik şehir gezisi, deniz keyfi ve Likya Yolu’nda at gezisi seçenekleri mevcut. (16 km, 7 saat)
    3. Gün : Delikkemer’den başlayan parkur Akbel, Üzümlü ve Çavdır’dan geçerek Xanthos antik kentine ulaşıyor. Antik kent gezisinden sonra dönüş yolculuğu başlıyor. (18 km,6 saat)

    Likya Yolu 3. Etap : Kekova – Demre (4 gün)
    Mavi Likya

    Kekova-Demre etabında antik şehirleri birbirine bağlayan ağaçlıklı patikalar kadar Likya’nın muhteşem koylarının da tadını çıkarıyoruz. Aktivite içinde Apollonia ve Aperlai antik kentlerini, Kekova ve Sidyma batık şehir kalıntılarını ve yol boyunca sıralanmış Likya kaya mezarlarını ziyaret edeceğiz. Sabah saatlerinde yürünüp öğleden sonraları Kekova’nın muhteşem koylarında deniz keyfi yapacağız. Etap boyunca öğleden sonraları yürüyüşün bittiği noktada özel teknemiz bizi alarak hem öğle yemeği yemek hizmeti verecek hem de birbirinden güzel koylarda yüzme imkanı sağlayacak.

    Program
    1. Gün : Araçla ulaştığımız Boğazcık Köyü’nden başlayan parkur, Apollonia ve Aperlai’den geçerek Üçağız Köyü’nde tamamlanıyor. Yürümek istemeyenler tekne ile Aperlai’ye yanaşıp antik şehri gezdikten sonra Kekova ve Sidyma batık şehirleri ile Kaleköy gezisi yapabilir. (8 km, 3-4 saat)
    2. Gün : Güne Üçağız’dan kaleye çıkıp nefis bir Kekova manzarası seyrederek başlıyoruz. Orman içi patikalardan geçip Gökyaka Koyu’na ulaşıyoruz. Bir kilise kalıntısının altındaki bu eşsiz koyda yüzme molamızı veriyoruz. Öğlen tekne gelip bizi koydan alıyor, öğle yemeğini teknede yiyoruz. Akşama kadar deniz sefası devam ediyor. (8 km, 3-4 saat)
    3. Gün : Kapaklı Köyü’nden başlayıp Çayağzı-Demre parkurunu yürüyoruz. Orman içi, olan parkurumuz buz gibi suyu olan dere kenarı kumsalda son buluyor. Dere ve , deniz keyfinden sonra aracımız bizi alarak pansiyona götürüyor. Akşam yemeği ardından kumsal kenarında sohbet ederek veya fareli barda eğlenerek günü noktalıyoruz. (14 km 6 saat)
    4. Gün : Bu gün Kale ziyareti yapıyoruz Ev yapımı dondurma, yöreye has ürünler , el işlemeleri yazmalar kaktüs meyveleri alışverişi ardından 14:00 suları dönüşe geçiyoruz.

    Likya Yolu 4. Etap : Karaöz – Adrasan – Olimpos (4 gün)
    Yeşil Likya

    Yüksek rakımlı çam ormanlarının içinden geçen, en güzel koyları ve deniz manzaralarını ayaklarımızın altına seren bu parkur herhalde en bol oksijenli Likya etabı. Bu etapta Likya Yolu’nun en güzel manzarasına sahip olduğu söylenen ,Gelidonya Feneri’ni ziyaret etme ve fenerin yanında çadırlı konaklama şansımız da olacak. Yeşil Likya, çadırlı konaklamak ve eforlu aktivite yapmak isteyen gruplar için Likya Yolu’nun en keyifli etabı olarak öne çıkıyor.

    Program
    1. Gün : Karaöz’den yürümeye başlıyoruz, rotamız Gelidonya Feneri. Tempolu yürüyüp zamanımızı iyi kullanırsak Korsan Koyu’nda denize girebiliriz. (8 km, 3-4 saat) . Yürümek istemeyenler araçla direk Adrasan’daki pansiyona gidip deniz keyfi yapabilirler.
    2. Gün : Gelidonya’dan dik bir çıkıştan sonra Adrasan’a iniyoruz , yürüyüşümüz eski bir deve kuşu çiftliğinde son buluyor.. Yürüyüşün ardından oda ve çadırlara yerleştikten sonra yorğunluğumuzu Adrasan’ın serin sularında çıkarıyoruz. (10 km, 6-7 saat)
    3. Gün : Bugünkü parkur Adrasan’dan başayıp Olimpos’ta tamamlanıyor. Olimpos antik kentini gezip deniz keyfi yapıyoruz. (18 km, 6-7 saat)
    4. Gün : Olimpos’taki yarım günlük deniz ve dinlenme molasından sonra 14:00 suları aracımıza binerek yola çıkıyoruz.

    Likya Yolu 5. Etap : Olimpos – Phaselis – Tekirova
    Mitolojik Likya

    Kızıl çam ormanları içinde , turkuaz renkli koyların üstünde, mavi ve yeşilin her tonunun hüküm sürdüğü tepelerinde , antik roma köprülerinden geçerek yürünen keyifli parkurlar Olimpos – Tekirova etabını oluşturmakta. Sık sık denize girme imkanı bulunabilen parkurları hava durumuna göre uzatmak kısaltmam mümkün.

    Program
    1. Gün : Çıralı’dan başlayan yürüyüşümüz Turtle koyunda son buluyor. Orman ve denizin birleştiği koyda kamp atıyoruz. Çadırlarımızı kurup, yemeğimizi hazırlayıp akşam ateş başında dalgaların ve yıldızların keyfini çıkarıyoruz. (12 km,4-5 saat)
    2. Gün : Kaplumbağa koyundan Tekirova’ya doğru yola koyuluyoruz. Yürüyüşün son noktası Phasellis antik şehri. (12 km 5-6 saat)
    3. Gün : Bugün kahvaltı sonrası hedefimiz Kuzdere. Kuzdere; Likya Yolu’nun geçtiği ufak bir belde. Şeytan Kayası etrafında ufak bir gezintiden sonra Kuzdere- Phaselis(11 km) rotasına gireceğiz.. Rota sonu Phaselis Antik kenti ; tarihi kültürel ve deniz keyfinide yaptıktan sonra Çıralı’da ki pansiyonumuza dönüyoruz .(11 km 4-5 saaat)
    4. Gün : Kahvaltı sonrası ufak bir denize girme faslından sonra da saat 14:00 gibi İstanbul’a dönüş yolumuz başlıyor

    Tüm Likya Yolu aktiviteleri için önemli notlar :
    Kimler katılabilir : 12 yaş üstü, eforlu spor yapabilen, yürümeyi seven, otel lüksü aramayan, aşırı titiz olmayan, börtü böcek seven herkes katılabilir (kalp, tansiyon gibi önemli rahatsızlıkları olanlara tavsiye edilmiyor).
    *Aracımız eşyaları önceden gideceğimiz yere bırakacağından günübirlik bir sırt çantası ile yürüyor, yanımızda sadece kumanyamızı ve suyumuzu taşıyoruz.
    * Aktivitede yürümek istemeyenler bütün parkurları pas geçip deniz , pansiyon keyfi yapabilirler.
    * Etkinlikler pansiyon konaklamalı olduğu gibi aynı zamanda kendi malzemelerinizle çadır konaklamalı katılabilirsiniz.
    Gerekli mazemeler : Yürüyüş botu, baton, günübirlik sırt çantası, su matarası
    *ETKİNLİK TAKVİMİNİ ETKİNLİK PLANI – ETKİNLİK AYRINTILARINI ETKİNLİK DUYURULARI BÖLÜMLERİNDEN BULABİLİRSİNİZ.
    Likya 1 Ölüdeniz Patara etabı klip : https://www.youtube.com/watch?v=9EQ1Y7ZsNvo
    Likya 3 Kekova etabı : https://www.youtube.com/watch?v=rKon__jB5pE

  • Site haritası
    https://www.trekist.com/sitemap.xml

© Copyright 2012