Yürüyüş – Trekking Nedir ?
Trekking İngilizce kökenli bir kelimedir . Türk dil kurumu bu kelime karşılığında “Dağ Yürüyüşleri”
önermektedir. Göç, araba veya yük hayvanları ile bir yerden bir yere seyahat etme anlamında batıda kullanılmış olan bu kelime, dilimizde “spor amacıyla dağlarda yapılan yürüyüş” anlamına gelmektedir.
Yine doğa sporlarının yürüyüş kolunda sıkça kullanılan Hiking : Kırlarda ve yaylalarda yapılan uzun yürüyüşlerdir. Dayhiking: Doğada yapılan günübirlik yürüyüşlerdir. Backpacking: Yüksek irtifada sırt çantalarının dağcılar tarafından taşındığı uzun ve kamplı dağ yürüyüşleridir.
Kentlerin hızlı ve kalabalık atmosferine yüklenilen stres ve yorgunluktan kurtulmak, doğa ile baş başa kalmak,dalında meyve görmek ,nefes açmak ve aynı zamanda spor yapmak amacı ile yapılmaktadır.Spor ve grup dinamiği olan herkes için uygun bir doğa sporudur. Son yıllarda bu spora ilginin artması ile ticari tur firmaları da bu işe soyunmuş ve rehberler eşliğinde önceden belirlenmiş parkurlara sporseverleri götürmektedir.Amatör olarak bu sporu yapan grup sayısı oldukça azdır. Grubumuz bu açığı kapamak amacı ile kurulmuştur
Nerelerde Yapılır ?
Aslına bakarsanız yürünecek her yerde yapılır. Önemli olan bölgenin tanınması ve bu konuda deneyimli kişilerin gruba eşlik etmesidir. Aksi taktirde kaybolma ve girilmemesi gereken bölgelere girme gibi riskler vardır. (çalılık ,özel arazi,askeri bölge,hayvan ini , su yatakları vs …) Deneyimli rehberler eşliğinde bilinmeyen bölgeyi keşfetmek bu sporun en zevkli yanlarından biridir.
Parkur çeşitleri
Parkur çeşidi olarak sayabileceklerimiz; yayla parkurları,orman içi parkurlar, köy yolları, dere yataklar, vadiler , kanyonlar ve dağlık bölgelerdir. Ayrıca parkurları kolay,orta, zor olarak 3 çeşide ayırabiliriz. Parkur çeşitleri aktiviteye katılacak kişilerin performansları baz alındığında önem teşkil etmektedir.Bu nedenle bir aktivite yapmadan önce parkurun bilgisi ve zorluk derecesi mutlaka verilmeli ve bu konuda deneyimsiz olanlar önceden uyarılmalıdır.
Marmara bölgesindeki belli başlı parkurlar
Anadolu yakası : Gebze yakınlarındaki Ballıkayalar Kanyonu, Sakarya parkurları,Pamukova parkurları,Geyve taraklı parkurları olarak ayırmak mümkündür.Ayrıntılar web master tarafından konulacaktır. Ayrıca grubun şimdiye kadar gittiği parkurlar için geçmiş aktiviteler bölümüne göz atabilirsiniz.
Avrupa Yakası :Kırklareli ve Istıranca Dağları, Tekirdağ yakınlarında bulunan eski bir Rum köyü olan Uçmakdere, orman için yürüyüş için iki derenin ortasında kalan bir tepenin üzerine kurulmuş olan Kıyıköy ve ve İğneada, (not: Parkurlar ve zorluk dereceleri detaylı olarak bu bölüme daha sonra eklenecektir.)
Gerekli Malzemeler
Yürüyüşünüzü daha kolay hale getirecek sizi dış etkenlerden koruyacak malzemeleri Giyim, ve diğer malzemeler olarak inceleyelim .
Giyim : Bir trekkingcinin en önemli giyim malzemesi ayakkabıdır. Ayağı bilekten kavrayan,ayağınıza uygun , darbelere dayanıklı ,kar yürüyüşleri yapacaksanız su geçirmez astarlı (tercihen Gore-tex) bir Bot edinmeniz gerekmektedir. Bu konuda deneyimli kişilerle konuşup marka ve fiyat bilgisi aldıktan sonra satın alma yapmanız kazıklanmanıza engel olacaktır. Zira piyasayı tanımayan ve bu işe yeni soyunanlar mutlaka bir kez kazık yerler 🙂 Diğer giysiler 3 katmandan oluşur, İç katman giysileri : tercihen çabuk kuruyan malzemeden yapılmış nemi dışarıya verebilen kumaştan olanları tercih edilmelidir. (Yün giysiler sıcak tutmasına rağmen teri dışarı vermedikleri için pek tercih edilmemektedir.Bu amaç için yapılmış sentetik kumaşlı giysiler daha uygundur.) Islak giysi her zaman daha fazla ısı kaybına yol açacaktır. Orta katmak giysileri : olarak genelde polar tipi ceketler tercih edilir. Dış katman giysileri : ise mümkün olduğu kadar hava alan su geçirmez malzemeden olanları tercih edilmelidir.Bu giysiler sizi yağmur ,kar ,rüzgar gibi dış etkenlerden korumalıdır. Kar yürüyüşleri için mutlaka Tozluk edinmelisiniz. Bileği geçen derinlikteki kar botunuza girerek ıslanmaya neden olur. Panço tipi bir yağmurluk ani bastıran yağmura karşı işe yarar. Çantanızda mutlaka ıslanmaya ve terleme karşın yedek giysi olmalı.
Diğer Malzeme : Sırt çantası(bel yastıklı ve göğüs askılı tipi), sıcaklık miktarına göre su, yiyecek (yaz ise bozulmayacak, ezilmeyecek,akmayacak cinsten kışın enerji veren atıştırmalar kuruyemiş kayısı vs..),düdük, fener, yaz için sinek kovucu -güneş kremi-gözlük, harita, çakı, ilk yardım malzemesi (grupta 1 kişi taşıyabilir),ağrı kesici ilaçlar ,varsa düzenli kullandığınız ilaçlar, taşımayı göze alıyorsanız mat .
Not: Yukarıda sayılan giysiler özellikle kış için önem taşımaktadır. Yaz için gündelik spor giyimde işinizi görür.
Bilinmesi gereken kurallar ve püf noktaları
-İleri yaşta bu sporu deneyenler mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidir. Unutmayın doğada acil müdahale imkanı sınırlıdır.
-Süregelen bir hastalığınız varsa bununla ilgili ilaçları taşımalı ve grup arkadaşlarınızı bilgilendirmelisiniz.
-Tercihen ilk yardım eğitimi alın.
-Gidilecek parkur hakkında önceden bilgi alın ve kendinize güvenmediğiniz parkulara gitmeyin.Grubu engeller veya sakatlık geçirebilirsiniz.
-Her türlü hava şartlarında yapılacak yürüyüşlerde yangın tehlikesi nedeniyle ateş yakmak zorundaysanız kontrollü yakın ve asla söndürmeden gitmeyin
-Mevsim koşullarına göre giyecek, su ve yiyecek miktarı ayarlanmalıdır. Örneğin kışın gittiğiniz parkurda yarım litre su içerken yaz sıcaklarında bu miktar terlemeye göre 4-5 katına çıkabilir
-Zorlu yürüyüşlere gitmeden önce mutlaka uykunuzu almış olun ve sabah kahvaltı listeniz enerji veren yiyeceklerden oluşsun.
-Doğa sporlarında grup dinamiği önemlidir. Grubunuzla uyumlu olun.Aksi taktirde uyum sorunu yaşayabilirsiniz..O parkurdaki rehberlik kime verilmiş ise verdiği kararlara uyun
-Özellikle köylerden geçerken köpeklere karşı tedbirli olun. Gruptan ayrılmayın.
-Doğayı asla kirletmeyin, unutmayın doğada misafiriz.
-Gürültü kirliliğinden kaçının , doğaya kaçmanızın anlamı kalmaz.
-Domuz çakal kurt gibi hayvanların ininden uzak durduğunuz sürece size zarar vermez. Yinede bilmediğiniz ve bölgeye gidiyorsanız yöre haklından bu konuda bilgi alın…